11.9.13

SVETOVNO PRVENSTVO V BELGIJI!!! Pred dobrim tednom se je končalo letošnje svetovno prvenstvo v hitrostnem rolanju, ki ga je letos organiziralo Belgijsko mesto Oostende. Prvič od leta 2005 sta se svetovnega prvenstva odeležila tudi dva slovenska tekmovalca in sicer Nejc Mavsar in Miloš Jerković, oba člana rolerskega kluba Kranj. Prvenstvo je bilo razdeljeno na tri dele. Prve tri dni tekmovanja (23.8.-25.8.) so tekmovanja potekala na 200 metrski stezi z naklonom v ovinku. Naša tekmovalca žal nimata priložnosti vsakodnevo trenirati na takšni stezi, zato je bilo pričakovati boljše rezultate v drugem delu temovanja. Kljub temu je Nejc Mavsar kot svoj najboljši rezultat na stezi dosegel 33 mesto na 500 metrski razdalji, Miloš Jerković pa 48 mesto na 1000 metrski razdalji, kar sta zelo solidna rezultata.
 Drugi del prvenstva so se tekmovanja preselila na 450 metrski krog »cesto« z levim in desnim ovinkom. Že začetek tekmovanj na cesti je obetal boljše rezultate naših tekmovalcev, saj je Nejc Mavsar na 200 metrski razdalji dosegel 29 mesto, ki ga je naslednji dan na 500 metrski razdalji popravil in napredoval na 24 mesto. To je bila tudi najboljša uvrstitev naših tekmovalcev na celotnem svetovnem prvenstvu.  Miloš Jerković je na cesti potrdil dobro formo, saj je dosegel 51 mesto na 500 metrov in pa 56 mesto na 20000 metrski razdalji, kjer je vsak krog zadnji tekmovalec izločen.
 Po treh dneh tekmovanja na cesti je sledil dan  počitka, nato pa še zadnje dejanje in sicer maraton v samem centru mesta. Že pred štartom maratona je bilo jasno, da bo to peklenska tekma saj je bil krog dolg le 1300 metrov, tako da je tekmovalce čakalo neprestano pospeševanje. Na štartu maratona je bilo 118 tekmovalcev iz 41 držav. Začetek tekme je bil zelo stresen, saj je sledilo veliko prerivanja in boja za najboljše položaje v skupini. Miloš Jerković je po dobrih desetih kilometrih malo zaostal za skupino in ni našel več priključka. Tekmo je zaključil na 94 mestu. Nejc Mavsar je v cilj pripeljal s prvo skupino v izjemnem času 1:03:26 za tako kratek krog. Uvrstil se je na zelo dobro 38 mesto, kar bi ob pomoči večje ekipe zlahka nadgradil.
 Samo svetovno prvenstvo so zaznamovali tekmovalci iz Kolumbije, ki so skupno osvojili kar 52 odličij. Za oba naša tekmovalca je bilo to prvo svetovno prvenstvo s katerim sta lahko zelo zadovoljna, seveda pa so se s tem naši in njuni cilju za naslednje leto le še povečali.